62200292_2988705434504017_3687475967623692288_n

Cultuur met Tahné Kleijn

Voormalige stadskunstenaar en fotograaf Tahné Kleijn is een van de sleutelfiguren als het aankomt op kunst en cultuur binnen Helmond. Met vele mooie projecten op haar naam is zij de uitgekozen persoon om het over kunst en cultuur te hebben. Wij hebben haar dan ook gevraagd om haar favoriete culturele pareltjes te delen.

Zolder van het kasteel

Helmond is een stad vol geschiedenis. Wat veel mensen niet weten is dat je de mooiste geschiedenis vindt op de zolder van het kasteel. Hier kan men een tour boeken over de brand in het kasteel tijdens de middeleeuwen. Deze is enorm beeldend waardoor je een goed idee krijgt van hoe dat er destijds aan toe ging. Deze rondleiding sluit je natuurlijk af bij het andere Middeleeuws pareltje van de stad: Stadsbrouwerij de Aap.

Kunstroute Warande

In Helmond ontstaan er altijd hele leuke lokale initiatieven. Op 28 en 29 augustus kan je een kijkje nemen tijdens de zevende editie van de Kunstroute Warande. Deze kunstroute vindt plaats bij mensen in de tuin en laat kunstwerken van 20-tal lokale kunstenaars zien. Erg leuk om eens mee te maken!

De straten van Helmond

Helmond barst van de historie. Het is ontzettend interessant om je eens te verdiepen in de straten waar je loopt en uit te zoeken waar de namen vandaan komen. Dan bekijk je de stad op een hele andere manier. De Veestraat stond bijvoorbeeld op de middeleeuwse markt vol met vee en ’t Haagje was de wijk vol dure landhuizen met hoge hagen die tussen het kasteel en de warande stonden. Op de Ameidewal stond een deel van de stadsmuur en het zwaantje boven op het pand van Il Borgo zegt iets over het zedelijk verleden van de pand. Helmondse cultuur pur sang!

Waskracht

In september kleurt Waskracht de Helmondse straten bont. Waskracht is een reizende theatervoorstelling die met een karavaan en platte kar als podium vier weken door Helmondse wijken raast. Deze voorstelling geeft een kijkje achter de schermen bij een circus, waar de personages zonder schminck en kostuum, gewoon zichzelf zijn. Dit allemaal verpakt in een “Helmonds-jasje”, wat zorgt voor herkenbare en humoristische situaties. Waskracht is een nieuwkomer binnen het culturele veld maar een zeker een frisse wind die ontzettend welkom is in een tijd waarin meer evenementen worden afgelast dan daadwerkelijk mogen doorgaan.

Workshops

Bij het Kunstkwartier worden het hele jaar door leuke workshops en cursussen aangeboden voor creatievelingen. Daarnaast kun je ook bij verschillende creatieve ondernemers zelf terecht. Zo kun je bijvoorbeeld JUUDs Foederer leren tekenen of schilderen, fotograferen bij fotografiecursus-Helmond en een bijzondere rondleidingen boeken bij de Museumdocent. Een aanrader voor iedereen die graag creatief bezig is!

Comments are closed.